Zatraži ponudu
Povezivanje sa Fluke Connect™

Multimetri

Prilikom predstavljanja prvog pravog prenosivog baterijski napajanog sivog digitalnog multimetra Fluke 8020A godine 1977. govorilo se o izumu stoljeća. Već su se prvi prodani modeli, koje su korisnici nosili u džepu radnog odijela ili velikim torbama s alatom, na najudaljenija radna mjesta, pokazali kao tačni, pouzdani, robusni i prije svega jednostavni za upotrebu. I što je najvažnije, korisnici tih novih uređaja su, gdje god se pojavili, postajali cijenjeni i poštovani.
Sa samo jednom 9V baterijom je tada novi digitalni multimetar Fluke 8020A omogućavao više od 200 sati neprekidnog rada. Tadašnji revolucionarni LCD displej je bio dizajniran za optimalnu vidljivost i odziv, čak i na niskim temperaturama. Metaloksidne varistorske hvataljke za zaštitu od visokog napona pojavljuju se na ulaznim priključcima u kombinaciji sa ulaznim otpornicima otvorenog strujnog kruga i tako štite instrument i korisnika od povreda.
Do godine 1984. je bilo proizvedenih i prodanih više od 250.000 tih revolucionarnih digitalnih univerzalnih mjerača Fluke 8020A. Njegov nasljednik Fluke 8020B i pet novih modela digitalnih multimetara, koji su koristili jednaku tehnologiju, prodano je do kraja desetljeća više od milion komada. Predstavljanjem novih modela multimetara Fluke serije 70 sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća, prodaja je brzo dostigla cifru od 2 miliona. Od tad pa sve do danas, svaki novi model i svaka nova serija digitalnih multimetara ima svoju priču o uspjehu.

A danas?

Današnji digitalni multimetri Fluke su prije svega sigurniji, ali i moćnije u odnosu na prijašnje. Tako, na primjer, univerzalni instrument Fluke 289, koji je trenutno na vrhu piramide svih ručnih digitalnih multimetara Fluke nudi više od 20 dodatnih funkcija i osobina, koji njegov prethodnik, model Fluke 8020A nije imao. Među njima su najznačajnije:
 • True RMS AC+DC meritve
 • True RMS AC+DC mjerenja
 • 50000-brojni prikaz s 0,025% osnovnom tačnošću na jednosmjernom području
 • Automatski/ručni izbor mjernog područja
 • Veliki 3½", ¼ VGA višelinijski matrični displej s dodatnom osvjetljenošću i grafičkim prikazom oblika izmjerenog signala
 • Mjerenje otpora, frekvencije, kapaciteeta, dB, provodnosti, radnog ciklusa, širine impulsa i temperature, te test neprekidnosti i dioda
 • Nizka ulazna impedansa (LoZ) za smanjenje utjecaja rezultirajućih (stray, ghost) napona
 • Niskoohmsko (50Ω) otporno područje s najvećom rezolucijom 1mΩ i testnom strujom 10mA za mjerenje manjih razlika otpora navoja motora i određivanje niskih vrijednosti kontaktnih otpora
 • Uskopojasni "Low Pass" filter za odvajanje smetajućih signala i buke pri mjerenju napona i frekvencije kontrolisanih motora, frekventnih pretvarača, te ostalih frekvencijski ovisnih uređaja (ASD)
 • Snimanje MIN/MAX/AVG vrijednosti s prikazom realnog vremena, brzih 250µs MIN/MAX vrijednosti, prikaz relativnih vrijednosti, DISPLAY HOLD, te AUTO HOLD funkcija
 • Mogućnost snimanja mjernih rezultata u memoriju instrumenta i direktno na računar (s opcionim paketom FVF-SC2), mogućnost povezivanja sa smartphone-ima, tabletima i mogućnost međusobnog povezivanja sa drugim instrumentima Fluke korištenjem besplatne aplikacije Fluke Connect™
 • AUTO POWER OFF funkcija, indikator ispražnjenosti baterije
 • Informacijsko dugme "i" za prikaz pomoći i uputstvo za upotrebu na displeju instrumenta u toku samog izvođenja pojedinačnih mjernih funkcija
 • Poseban poklopac za zamjenu baterije i osigurača, mogućnost "closed case" kalibracije
 • Kompaktno, robusno i sigurno kućište s integrisanim zaštitnim gumenim okvirom
 • CAT III 1000V/CAT IV 600V sigurnosni standard (dizajn i oblik, koji lako može izdržati prenapon do 8000V, koji se može pojaviti prilikom prelaznih pojava)
 • Doživotna (ograničena) garancija
Šta je s razvojem digitalnih mjerača u budućnosti?
 • Sigurnost. Briga za sigurnost korisnika digitalnih multimetara Fluke je bila i uvijek će biti na prvom mjestu. Svi univerzalni instrumenti danas imaju i u velikoj većini prelaze zahtjeve međunarodnih sigurnosnih standarda, što dokazuju i brojni međunarodni certifikati sa čim će se nastaviti i u budućnosti.
 • Ergonomija. Moderan dizajn i kvalitetna proizvodnja su, i nastaviće biti, zaštitni znak digitalnih multimetara Fluke. Među postignućima na tom području možemo izdvojiti veće i svjetlije displeje, kućište s integrisanim zaštitnim gumenim okvirom i magnetne trake za vješanje na teško dostupnim mjestima.
 • Korisnički interfejs. Projektanti i dizajneri novih modela digitalnih multimetra Fluke dodali su nove mjerne funkcije, koje osiguravaju da korisnički interfejs ne postane komplikovan za upotrebu, te ga iz modela u model pojednostavljuju. Dobar primjer je prvak u popularnosti Fluke 87, koji je doživio nekoliko nadogradnji i u odnosu na prvu generaciju veliki broj dodatnih mjernih funkcija, ali pomoću jednostavnog prerasporeda odabiranjem pojedinačnih funkcija pomoću okretnog prekidača, dizajneri su uspjeli zadržati veličinu i oblik prvobitnog multimetra.
 • Beskontakna mjerenja. Dodavanje funkcije beskontaktne detekcije prisutnosti napona u vodiču i poboljšanje tačnosti strujnih adaptera za mjerenje struje u budućnosti će biti sastavni dio svakog novog univerzalnog instrumenta.
 • Bežični prenos podataka. Povezivanje digitalnih multimetra sa »pametnim« mobitelima, tabletima i međusobna povezanost s drugim instrumentima Fluke uz besplatnu aplikaciju Fluke Connect™ postaje realnost i polako zamjenjuje klasičnu metodu pohranjivanja mjernih rezultata u memoriju instrumenta i prenos podataka na računar preko RS-232 ili USB interfejs.
 • Pouzdanost. Ako se korisnik može na nešto osloniti, to je digitalni multimetar Fluke. Uvijek i svugdje. Čak i kada sve drugo ne uspije. Tako će biti i u budućnosti, kada je sve više zahtjeva za tačno obavljanje mjerenja u teškim uslovima rada.
 • Mogućnosti. Novi model digitalnog multimetra, nove mogućnosti. Tako jednostavno. U nešto više od 35 godina univerzalni instrumenti Fluke prošli su dug razvojni put, između ostalog testirani su u svemiru, igrali su neke važne filmske uloge i iz malog sivoga instrumenta Fluke 8020A prerasli u skupinu najboljih žutih digitalnih multimetra, koje obično koriste svi koji se bave mjerenjem u elektrotehnici. Digitalni multimetar Fluke je nešto, što bi svako, ko radi na tom području, trebao imati.